Kaczynski: a kétsebességes Európa az EU végét jelentené, és térségünk ellen irányul

  • politika
  • 2017.03.13
    14:08
  • MTI
A kétsebességes Európa koncepciója az Európai Unió (EU) végét jelentené, és a közép-kelet-európai térség ellen irányul - jelentette ki hétfői sajtóértekezletén a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski.

A PiS elnöke "jogilag kötelezőnek" nevezte Donald Tusk múlt csütörtöki újraválasztását az Európai Tanács elnökévé, melyet Varsó ellenzett. Ugyanakkor "az EU fekete csütörtökének" minősítette a brüsszeli csúcstalálkozón történteket.

Jaroslaw KaczynskiJaroslaw Kaczynski

Úgy látta: a lengyel kormány és a többi uniós tagállam közötti, Tuskra vonatkozó nézeteltérés hátterében a kétsebességes Európáról folytatott vita is állt. A koncepció beindításában a francia, német, spanyol és olasz politikai vezetők állapodtak meg múlt hétfőn Versailles-ben.

Lengyelország Brüsszelben "kemény ellenállást tanúsítva (...) azok élére állt, akik ezt a koncepciót elutasítják" - jelentette ki Kaczynski. "Nagyon határozottan" kell törekedni arra, hogy a kétsebességes Európa ne valósuljon meg - követelte.

Újságírói kérdésre válaszolva aláhúzta: nincs forgatókönyv Lengyelország kilépésére az unióból, ettől függetlenül a PiS mély meggyőződése az, hogy az EU reformra szorul. Hangsúlyozta: ez a lengyel kormány álláspontja, "nem pedig Le Pen asszony koncepciója". Kaczynski ezzel ismételten elutasította a radikális jobboldali francia Nemzeti Front vezetőjének, államfőjelöltjének, Marine Le Pennek a Rzeczpospolita lengyel lap által hétfőn tolmácsolt állítólagos együttműködési ajánlatát az EU lebontása érdekében.

A lengyel politikus leszögezte: meg kell őrizni az EU egységét, "két sebesség nélkül, messzemenő változásokkal", melyek "megerősítik a nemzetállamok pozícióját", és egyben "egyértelműbbé teszik a jelenleg nagyon homályos uniós jogot".