Szíria - Mogherini: a brüsszeli tárgyalások jelentősége a genfi megegyezés segítése

  • unió
  • 2017.04.05
    10:30
  • MTI
A Szíriáról Brüsszelben folyó tárgyalások jelentősége az, hogy kinyilvánítsa a nemzetközi közösség támogatását és lendületet adjon az ENSZ közvetítésével Genfben zajló, a szíriai politikai rendezést szolgáló béketárgyalások sikerének - jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a kétnapos konferencia befejező, szerdai tárgyalásait megelőzően.

Hangsúlyozta: a brüsszeli tárgyalások sikere segítheti a szíriai feleket abban, hogy megegyezés szülessen közöttük, mivel kizárólag ők tudnak pontot tenni az erőszak végére és számukra is elfogadható megoldást találni a béketeremtésre. Hozzátette: ehhez a nemzetközi közösség komoly elköteleződésére is szükség van.

Mogherini elmondta, hogy az álláspontok nagyban eltérnek egymástól, a tárgyalóknak más elképzeléseik, más politikai alapjaik vannak, de mindannyian békét akarnak. A szíriaiak meg akarják szüntetni az erőszakot, békét szeretnének, újjá akarják építeni az országot. Ennek érdekében Brüsszelben megoldást kell találni különösen a még Szíriában élő civilek alapvető életkörülményeinek megteremtése és biztosítására. A tartós béke megteremtéséhez annak feltételeit is biztosítani kell, ehhez tud segítséget nyújtani a nemzetközi közösség - tette hozzá a főképviselő.

Boris Johnson brit külügyminiszter érkezésekor kijelentette, a kedden vegyi fegyverekkel elkövetett támadás minden bizonyítéka az Aszad-rezsimre mutat, amelyet barbár rendszernek nevezett. Nyilatkozatában teljes mértékben elképzelhetetlennek tartotta, hogy Bassár el-Aszad elnök vezetésével folytatódjon az élet Szíriában, egy olyan kormány mellett, amely saját polgárai ellen vet be tiltott fegyvereket.

António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkára érkezésekor kijelentette, hogy háborús bűnnek számít a több mint száz civil halálos áldozattal járó, kedden elkövetett szíriai gáztámadás.

"Ezek a szörnyű események sajnos azt mutatják, hogy továbbra is előfordulnak Szíriában háborús bűncselekmények, amelyek minden körülmények között a nemzetközi jog megsértésének számítanak" - fogalmazott.

A nemzetközi közösségnek a brüsszeli tárgyalásokon azt kell elérnie, hogy a szíriai pártok tegyék félre egyéni érdekeiket és keressenek közös pontokat a háború befejezését eredményező békés megoldás érdekében - hangsúlyozta. A nemzetközi közösségnek emellett meg kell vizsgálnia, hogyan tud még hatékonyabban segíteni a Szíriában maradt, illetve a környező országokban élő szíriaiak körülményein. A szolidaritást Guterres szerint a legkülönbözőbb formákban kell kifejezésre juttatni, ezeknek az élelmezésen keresztül az egészségügyi és oktatási adományokon keresztül a strukturális támogatásokig kell terjedniük.

Sigmar Gabriel, a német diplomácia vezetője Brüsszelben azt mondta, Berlin kész arra, hogy további forrásokat biztosítson a szíriai polgárháború befejezése érdekében. Elmondta, hogy az idén és jövőre is rendelkezésre áll a tavalyi hozzájáruláshoz hasonlóan a mintegy 1,3 milliárd eurós finanszírozás.