Palkovics: a diákolimpikonok példaképek kortársaiknak

Miniszterelnöki és miniszteri elismerő okleveleket adott át az oktatási államtitkár a nemzetközi tudományos diákolimpiákon érmet szerző és részt vevő diákoknak, felkészítő tanáraiknak, valamint az őket támogató szervezeteknek csütörtökön a Parlamentben. Palkovics László szerint a diákolimpikonok példaképek, és a tehetséggondozás alapvető nemzeti ügy.

Az államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott: ma, itt megismerhetik a jövő szaktekintélyeit, tudósait, professzorait, akadémikusait, olyan fiatalokat, akik a tanulás és a tudás iránt érzett szenvedélyük és elkötelezettségük miatt példaképei lehetnek kortársaiknak.

Palkovics László rámutatott: az olimpián - legyen szó a sportról vagy a tudományos életről - csak az igazán jók győznek, s idáig eljutni is csak a legjobbak tudnak.

Nemcsak a tudásban legjobbak, a szorgalom mellett ott a kitartás, az ambíció, a céltudatosság is - mondta, hozzátéve: a diákok több érmet hoztak haza, mint a riói olimpián szereplő magyar sportolók. 34-en összesen 28 éremmel - négy arany-, tizenöt ezüst- és kilenc bronzéremmel, továbbá 6 dicsérettel - tértek haza.

MTI Fotó: Balogh ZoltánMTI Fotó: Balogh Zoltán

"Mi ez, ha nem elhivatottság? Mi ez, ha nem küzdőszellem?" - tette fel a kérdést Palkovics László, aki kitért arra is, hogy a diákok már megmutatták, nemcsak el akarják érni, hanem el is tudják érni a céljaikat. Megvan bennük a kitartás, a motiváció - állapította meg.

Az oktatási államtitkár azt mondta, külön öröm a számára, hogy a versenyzők épp azokon a tudományterületeken érik el a legnagyobb sikereket, amelyek kissé mostohának számítanak a diákok szemében. "Még mindig kevesen jönnek izgalomba a fizika, a földrajz, a kémiai vagy a matematika szót hallva" - jegyezte meg, hozzátéve: a jövőt a természettudományok, a mérnöki és a műszaki teljesítmények fogják meghatározni legnagyobb részben, s épp ezért nagy felelősségük van abban, hogy ezeket a tudományterületeket vonzóvá tegyék a fiatalok számára.

Ebben a diákolimpikonok segítséget tudnak nyújtani, nagyon erősen hozzá tudnak ehhez járulni, mert - mint kiemelte - a jó példánál nincs semmi motiválóbb.

Palkovics László külön kiemelte a Nemzetközi Biológia Diákolimpián elért eredményeket. A versenyen 253 olimpikon indult, s a magyar csapat két arany- és két ezüstéremmel - az országok közötti nem hivatalos pontversenyben - 65 ország közül az 5. helyezést, Európában 32 országból az összes pontszám alapján az 1. helyezést érte el, Németországgal holtversenyben.

MTI Fotó: Balogh ZoltánMTI Fotó: Balogh Zoltán

Az oktatási államtitkár köszöntőjében kitért arra is, hogy bizonyosan vannak még fel nem fedezett tehetségek, akiknek ma itt lenne a helyük.

Itt lenne a helyük, de nincsenek meg a lehetőségeik: nincs meg a megfelelő hátterük, amire támaszkodhatnának, nincsenek tanáraik, akik lehetővé tehetnék, hogy a képességeiknek megfelelő szintre juthassanak el - fogalmazott.

Hozzátette: a tehetséggondozás alapvetően fontos, nemzeti ügy, ezért indult 2008-ban ötpárti konszenzussal program a tehetségek lehetőségeinek szélesítésére.

A kormány az ország gazdasági erejének bővülésével párhuzamosan egyre nagyobb összegeket tud erre a célra fordítani, reményeik szerint ennek köszönhetően egyre több hátrányos helyzetű, ám kimagaslóan tehetséges fiatalt köszönthetnek majd a jövőben a diákolimpikonok között is - közölte Palkovics László.