EU: még van idő a párbeszédre az INF-szerződés megőrzése érdekében

  • glóbusz
  • 2019.07.15
    10:14
  • MTI
Aggodalomra ad okot, hogy Moszkva felfüggesztette a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződés (INF) hatályát, a következő napok azonban még lehetőséget adnak a párbeszédre, hogy szükséges intézkedések születhessenek az augusztus 2-án lejáró határidőig a globális biztonság megőrzése érdekében - jelentette ki Federica Mogherini vasárnap.

Az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozatában hangsúlyozta, a globális béke és a biztonság fenntartásához elengedhetetlen, leszerelést és fegyverzetellenőrzést rögzítő nemzetközi megállapodások veszélyben vannak. Komoly aggodalmakat kelt, hogy Oroszország a megállapodásban tiltott, 9M729 nevű, földi indítású, új rakétarendszert fejlesztett.

"Az INF-szerződés jelentős mértékben hozzájárult az európai és a szélesebb nemzetközi biztonsághoz. Életképessége és hatékonysága megköveteli, hogy a bennük foglaltakat minden aláíró teljes mértékben érvényesítse. Átlátható intézkedéseket kell hozni a rendelkezések teljes és ellenőrizhető betartásának biztosítása érdekében" - fogalmazott.

Mogherini kijelentette, az EU fontosnak tartja a nukleáris fegyverek ellenőrzött és hatékony leszerelését rögzítő szerződést, ezért elkötelezett a megállapodás megőrzése mellett.

Figyelmeztetése szerint tekintettel a több helyszínen jelentkező megnövekedett feszültségre, óvatosnak kell lenni, hogy ne kezdődjön egy új fegyverkezési verseny, amely meghiúsítaná a hidegháború befejezése után elért leszerelések eredményeit. Az unió azt várja az Egyesült Államoktól és Oroszországtól, hogy támogassák egymást a fegyverarzenálok leszerelését illetően - közölte az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök július elején írta alá az INF-szerződés hatályának felfüggesztéséről rendelkező törvényt. Az Egyesült Államok február 1-jén bejelentette, hogy felfüggeszti részvételét az INF-szerződésben, és augusztus másodikán kilép abból, ha Oroszország továbbra sem tartja tiszteletben azt.

Az INF-szerződés, amelyet 1987. december 8-án Washingtonban írt alá Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet államfő, a kommunista párt főtitkára, 1988. június 1-jén lépett hatályba. A paktum a szárazföldi indítású, hagyományos és nukleáris robbanótöltetekkel felszerelt közepes (500-5500 kilométeres) hatótávolságú ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek megsemmisítéséről rendelkezett. Az egyezmény, amely mérföldkő volt a hidegháború lezárásában, megtiltotta az ilyen eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes és Andrea Thompson amerikai külügyminisztérium fegyverzet-ellenőrzésért és nemzetközi biztonságért felelős államtitkára várhatóan tárgyalást folytat szerdán Genfben a globális stratégiai stabilitásról.