Magyar-osztrák-svájci közös pályázat a 2024-es női kézilabda Eb-re

Magyarország Ausztriával és Svájccal közösen pályázik a 2024-es női kézilabda Európa-bajnokság megrendezésére.

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) pénteki közleménye szerint a 16. kontinensviadalnak - amely először lesz 24 csapatos - még Oroszország egyedül, valamint Csehország, Lengyelország és Szlovákia közösen lenne a házigazdája.

Az EHF tájékoztatása alapján a csoportküzdelmeket Bázelben, Innsbruckban, valamint Debrecenben rendeznék meg, míg az egyenes kiesés szakaszban a hajdúsági megyeszékhelyen, valamint Budapesten lennének a mérkőzések. A finálét a várhatóan 2021-ben átadásra kerülő 20 ezer fő befogadására alkalmas fővárosi komplexumban rendeznék. Magyarország eddig kétszer volt házigazda, 2004-ben egyedül, tíz évvel később pedig Horvátországgal közösen adott otthont a kontinenstornának.

Oroszország négy várossal, Moszkva, Rosztov-on-Don, Krasznodar és Szentpétervár bevonásával pályázik, míg a cseh, lengyel, szlovák hármas hét várossal, Wroclawval, Katowicéval, Krakkóval, Ostravával, Pozsonnyal, Somorjával és Besztercebányával nyerné el a rendezést.

A következő két hónapban az EHF illetékesei látogatást tesznek az egyes helyszíneken, a döntést pedig november 21-én hozzák meg. A viadalt 2024. november 28. és december 15. rendezik majd.

"Úgy vélem, nagyon színvonalas pályázati anyagot nyújtottunk be, amelynek értelmében 2-2 csoport küzdelmeire kerülne sor mindhárom országban, hazánkban Debrecen és Budapest adna otthont a meccseknek, a középdöntők és a döntő hétvége helyszíne pedig már csak Magyarország lenne" - emelte ki a magyar szövetség (MKSZ) honlapján Horváth Gabriella, az MKSZ főtitkára, az EHF végrehajtó bizottságának tagja.

"Fantasztikus volna, ha 2004 és 2014 után 2024-ben is vendégül láthatnánk Európa legjobb női csapatait, ugyanakkor kiemelkedő pályázatot adtak le a vetélytársak is. Ne feledjük, hogy Oroszország még soha nem rendezhetett Európa-bajnokságot, és hasonló cipőben járnak a csehek is, a lengyelek egyszer rendeztek férfi Eb-t, a szlovákok pedig - Magyarországgal együtt - 2022-ben lesznek először a férfi torna házigazdái" - tette hozzá.

Horváth Gabriella kiemelte: az európai szövetség tudja, hogy Magyarország jó rendező, és ezt az elmúlt években számos nemzetközi esemény alkalmával bizonyította.

"Ausztriában januárban férfi kontinensviadal lesz, mindez lehet előny, nem csupán a know-how szempontjából, de azért is, mert semmilyen komolyabb infrastrukturális beruházásra nem lesz szükség. Persze akár úgy is gondolkozhat az EHF, hogy új országoknak ad esélyt, új piacokat kíván bevonni az Európa-bajnokság, mint márka építésébe. A közös pályázatunk jelszava a 'Stronger together', azaz - akárcsak egy kézilabdacsapat - együtt erősebbek vagyunk" - fogalmazott a főtitkár.

A 2022-es januári férfi Európa-bajnokságot Magyarország és Szlovákia közösen rendezi.