EU-s vezetők az albán és észak-macedóniai csatlakozási tárgyalások megkezdését sürgették

  • politika
  • 2019.10.04
    21:23
  • MTI
Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak mielőbbi megkezdését sürgették pénteki közleményükben az Európai Unió főbb intézményeinek vezetői.

A két nyugat-balkáni ország már végrehajtotta a feltételként előírt reformokat, ez jelentős erőfeszítéseket követelt, így most az EU-nak is teljesítenie kell az ígéreteit - írta közös levélben az Európai Bizottság jelenlegi és leendő elnöke, illetve az Európai Tanács és az Európai Parlament elnöke.

Rámutattak, hogy a közösség tavaly júniusban vállalta a csatlakozási tárgyalások megindítását legkésőbb idén októberben.

"Gyors változások történnek a világunkban. Az EU nemzetközi szerepének fenntartásában és érdekei megvédésében segítene, ha előrelépnénk az ez iránt érdeklődő és a követelményeket teljesítő európai országok integrációs folyamatában" - írták.

Figyelmeztettek ugyanakkor, hogy a sikerre nincs garancia, a reformfolyamat végrehajtása sok munkát igényel, a két ország nem válik majd EU-taggá egyik napról a másikra.

Diplomáciai források szerint a tagállamok illetékes szakminiszterei október 15-én nagy valószínűsséggel jóváhagyják a folyamat megkezdését.

Több EU-tag, elsősorban Franciaország és Hollandia eddig ellenezte a lépést, amelyhez egyhangú határozatra van szükség.

Az ügy legutóbb júniusban került napirendre a tagállami kormányokat tömörítő tanács ülésén, de akkor egyetértés hiányában végül elhalasztották a döntést.