Európai Bizottság: minden korábbinál több országot sújtottak tavaly erdőtüzek

  • unió
  • 2019.11.03
    10:02
  • MTI
Minden korábbinál több országban pusztítottak tavaly nagy kiterjedésű erdőtüzek, Európában ugyanakkor az érintett területek mérete alatta maradt a sokéves átlagnak - írta friss jelentésében az Európai Bizottság.

A csütörtökön közzétett értékelésben arról számoltak be, hogy a kontinensen 2018-ban nagyjából 178 ezer hektárnyi területen pusztított erdőtűz, ami az egy évvel korábbinak kevesebb mint hatoda.

Európában a legnagyobb terület Portugáliában égett le, amelyet Svédország, az Egyesült Királyság, Olaszország, valamint Spanyolország követett. Ezen országokban csaknem 500 tűzesetet regisztráltak.

Svédországot a valaha feljegyzett legsúlyosabb tűzidény sújtotta, a leégett területek kiterjedése egy északi ország esetében igen szokatlan - állapították meg.

A számos veszélyeztetett növény- és állatfajnak otthont adó Natura 2000 hálózatnak 50 ezer hektárnyi területe pusztult el, ami a 2018-ban leégett teljes terület 36 százaléka.

Bár az elmúlt évekhez képest összességében kisebb terület égett le, Közép- és Észak-Európában a szokásosnál magasabb hőmérséklet uralkodott a nyár nagy részében. Ez olyan körülményeket teremtett, amelyekben könnyebben gyúltak lángra az erdők és terjedtek tovább a tüzek, és ez jelentős gazdasági és környezeti károkhoz vezetett.

Idén a száraz és szeles időjárási körülmények, illetve a magas hőmérséklet miatt hamar kezdetét vette a tűzidény, s már márciusra magasabb volt a tüzek száma az előző évtized egész éves átlagánál, sok tűz pusztított a hegyvidékeken és teremtett kritikus helyzetet a Duna-deltában.

"Az éghajlatváltozásból adódó változó időjárási körülmények világszerte növelik az erdőtüzek kockázatát. Ezért fokoznunk kell az erőfeszítéseinket, hogy erdőink ellenállóbbá váljanak a melegebb és szárazabb éghajlattal szemben" - közölte Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztos.

Hozzátette, az erdők kulcsfontosságúak a biológiai sokféleség és az európai polgárok életminőségének megőrzéséhez.

"Az erdők létfontosságú szerepet játszanak az éghajlati és ökológiai vészhelyzet kezelésében. A világ tüdejét, létfenntartó rendszerét alkotják, és a Földön élő fajok 80 százalékának szolgálnak élőhelyéül. Napjainkban viszont sohasem látott fenyegetésnek vannak kitéve. A világ erdőinek területe óránként 800 futballpályányival csökken" - hangsúlyozta Karmenu Vella uniós környezetvédelmi biztos.