Az EU 45 millió eurót biztosít az új típusú koronavírussal összefüggő gyógyszerkutatásokhoz

Az Európai Unió Horizont 2020 nevű kutatási és innovációs programja keretében 45 millió euró (mintegy 14,8 milliárd forint) összegű finanszírozást biztosít új gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezésekhez - közölte az Európai Bizottság kedden.

A tájékoztatás szerint az unió azt várja, hogy a gyógyszeripar szereplő hasonló összeggel járulnak majd hozzá a kutatások finanszírozásához, így az összberuházás értéke a 90 millió eurót is elérheti.

Azt közölték, hogy az uniós bizottság gyorsított kutatási pályázati felhívás tett közzé az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló - és az Európai Bizottság, valamint a gyógyszeripari szereplők közötti köz-magán partnerség révén megvalósuló - kezdeményezés keretében. A pályázat a koronavírus-betegséggel kapcsolatos kezelési és diagnosztikai eljárások és eszközök kifejlesztését célzó kutatásokat fogja támogatni.

Marija Gabriel innovációért, kultúráért, oktatásért és kutatásért, valamint az ifjúságért felelős uniós biztos elmondta, a kutatási pályázati felhívás részét képezi a koronavírus-járványra válaszul meghozott uniós intézkedéseknek.

A gyors reagálás, valamint a köz- és magánszektor közötti együttműködés összehangolja a koronavírus okozta járvány európai kitörése elleni küzdelmet. Elősegíti a megelőzést, a diagnosztikát, a betegek kezelést egy esetleges globális vészhelyzet esetén, továbbá növeli a vírussal összefüggő jövőbeni felkészültséget.

A koronavírus-járvány december közepén indult Kínából. Az adatok szerint 67 országban közel 90 ezer beteget regisztráltak. A vírus okozta járvány következtében több mint háromezren haltak meg, és 45 ezernél is több ember felgyógyult a betegségből. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége továbbra is a kínai Hupej tartományban történt.

Legfrissebb