Európai uniós közlekedési miniszterek: minimalizálni kell a közlekedési és szállítási fennakadásokat

Az uniós tagállamok közlekedési miniszterei szerdán tartott videokonferenciájukon egyetértettek abban, hogy minimalizálni kell a koronavírus- járvány elleni nemzeti intézkedések miatt kialakult közlekedési, szállítási fennakadásokat.

Egyetértettek abban, hogy szorosan együttműködve, megoldásokat kell találni az intézkedések által egyik legjobban érintett közlekedési szektor, a teherszállító ágazat kihívásaira. A miniszterek emellet, az Európai Bizottság bevonásával megvitatták, hogy miként lehet a legjobban biztosítani , az alapvető árucikkek - élelmiszerek és gyógyszerek - zökkenőmentes áramlását.

Oleg Butkovic horvát közlekedési miniszter az unió soros horvát elnökségének nevében hangsúlyozta: támogatásban kell részesíteni szállítási vállalatokat, hogy túléljék ezt a kritikus időszakot, de csakis a versenyszabályok betartásával.

"Az tagállamok közös érdeke, hogy ez az iparág fennmaradjon" - hangsúlyozta.

Alina Valean közlekedésért felelős uniós biztos sürgette az alapvető áruk és az alapvető szolgáltatást végző személyek szabad mozgásának biztosítását.

"A közlekedésben dolgozó emberek védelme is prioritás számunkra" - tette hozzá.

A miniszterek szerint a nemzeti intézkedések nem súlyosbíthatják a gazdasági és társadalmi nehézségeket azáltal, hogy megszakítják a létfontosságú közlekedési kapcsolatokat.

"Az európai gazdaság nem állhat le, és ehhez kulcsfontosságú a közlekedési ágazat életben tartása" - húzták alá.