Európai Bizottság: a fertőzés nyomon követésére szolgáló mobilalkalmazások segíthetik a rendkívüli intézkedések feloldását

  • unió
  • 2020.04.17
    06:11
  • MTI
A fertőzöttekkel való érintkezés nyomon követésére szolgáló mobilalkalmazások kulcsszerepet játszhatnak a válságkezelésben, segíthetik a fizikai távolságtartást előíró intézkedések fokozatos megszüntetését, azonban teljes mértékben meg kell felelniük az uniós adatvédelmi szabályoknak - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A koronavírus-járvány visszaszorítására hozott kijárási korlátozások fokozatos feloldásának támogatására az uniós tagállamok eszköztárat hoztak létre a fertőzöttekkel érintkezett személyek felkutatására és figyelmeztetésre szolgáló mobilalkalmazások használatára vonatkozóan.

Az ilyen alkalmazások önkéntes használata, amennyiben teljes mértékben megfelelnek az uniós adatvédelmi szabályoknak, kiegészíthetik az érintkezések manuális nyomon követését, és segíthetnek megszakítani a vírus fertőzési láncát.

A fertőzöttekkel való érintkezés nyomon követésére szolgáló és figyelmeztető alkalmazások bevezetéséhez szükséges eszköztár szerint az ilyen számítógépes alapú programokat a népegészségügyi hatóságokkal szoros együttműködésben kell bevezetni, és azokat e hatóságoknak jóvá kell hagyniuk. Az alkalmazások telepítésének önkéntes alapon kell történnie, és amint már nincs szükség rájuk, azokat el kell távolítani az érintettek készülékeiről. Névtelenséget kell biztosítaniuk használóiknak, de képesnek kell lenniük arra, hogy figyelmeztessék azokat, akik bizonyos ideig fertőzöttek közelében tartózkodtak a fertőzöttek személyazonosságának felfedése nélkül. Jelezniük kell azonban, hogy azok, akik fertőzöttel érintkeztek, jelentkezzenek tesztelésre vagy vonuljanak önkéntes karanténba.

Működésüket az egész unióban azonos feltételek mellett elérhetővé kell tenni, hogy azok is védelemben részesüljenek, akik átlépik a határokat.
Miközben könnyebb, gyorsabb és hatékonyabb nyomon követést tesznek lehetővé, mint a fertőzött betegekkel készített interjúkon alapuló hagyományos rendszerek, a manuális nyomon követést továbbra is alkalmazni kell azok esetében, akik jobban ki lehetnek téve a fertőzésnek, de kevésbé valószínű, hogy rendelkeznek okostelefonnal - áll az uniós bizottság közleményében.