Franciaország reméli, hogy júliusig megszülethet a megállapodás az uniós gazdasági helyreállítási alap létrehozásáról

  • unió
  • 2020.05.28
    09:16
  • MTI
Franciaország reméli, hogy júliusig a 27 uniós tagállam meg tud állapodni a koronavírus-járvány okozta válság miatt szükséges 750 milliárd eurós uniós gazdasági helyreállítási alap létrehozásáról, még ha a tárgyalások nehéznek is ígérkeznek az elképzelést nem támogató országokkal - jelezte szerdán a francia elnökség.

Bruno Le Maire gazdasági miniszter a szenátusban arra kérte a tagállamokat, hogy támogassák a "történelmi" javaslatot, és azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió "történelmet ír", "erős és igazságos választ ad".

Emmanuel Macron államfő a Twitteren "Európa számára lényeges napnak" nevezte a mait, és arra emlékeztetett, hogy a javaslat francia-német kezdeményezésre született.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben elmondta: Új Nemzedék EU Eszköz néven indítanák el a helyreállítási tervet, amely 500 milliárd euró vissza nem fizetendő támogatásból és 250 milliárd euró kölcsönből állna.

"Ez a bátor és merész javaslat az Európai Bizottságtól hatalmas előrelépését jelent, a május 18-án javasolt francia-német megállapodásra támaszkodva. Most tárgyalásra van szükség, de az nem mehet ennek az ambíciónak a rovására", azaz nem csökkentheti a program összegét - hangsúlyozta az Elysée-palota.
"Gyors választ kell tudni adni a válságra, mégpedig úgy, hogy megpróbálunk megállapodást találni, ha lehet a nyár elején. Az a cél, hogy az év végéig minden készen álljon, és a helyreállítási alap jövőre működhessen" - tette hozzá az elnöki forrás.

A francia elnökség szerint a tárgyalásokat az Európai Tanács június 18. és 20. között tervezett ülésén le lehetne folytatni, majd júliusban kellene egyeztetést tartani, személyes jelenléttel, a költségvetésről.

Franciaország elsősorban ahhoz kíván ragaszkodni, hogy az 500 milliárd euróra tervezett szubvenciós összeg ne csökkenjen.
"Eltökélten fogunk azért küzdeni, hogy ezt a borítékot ne csökkentsék" - jelezte a francia elnökség, emlékeztetve arra, hogy ebből az összegből a legnehezebb helyzetbe került régióknak és ágazatoknak kell részesülniük.

"Szó sem lehet ellentételezésről vagy feltételrendszerről ezen segélyek esetében, de a reformpolitikák koordinációjának valamilyen formája lehetséges" - szögezte le az Elysée-palota.