Re-open EU: új honlap segíti az EU-n belüli utazást és turizmust

A Re-open EU oldal valós idejű tájékoztatást nyújt a határok helyzetéről, valamint a tagállamokban elérhető közlekedési és idegenforgalmi szolgáltatásokról. Segítségével felelősségteljes és megalapozott döntéseket hozhatunk nyaralásuk és utazásaik tervezésekor.

A „Re-open EU” honlapon egy helyen megtalálhatók lesznek a tagállamoktól származó gyakorlati információk az érvényben lévő utazási korlátozásokról, közegészségügyi és biztonsági intézkedésekről (például a fizikai távolságtartásra és a maszkviselésre vonatkozó előírásokról), valamint az uniós és nemzeti turisztikai ajánlatokról.

Amennyiben semmilyen korlátozás nincs, az ország a térképen zöld, teljes tiltás esetén piros, feltételek esetén sárga színnel jelenik meg. A feltételekről és a visszatérőkre vonatkozó esetleges karanténról a felugró információs ablakban, a leírásokban lehet olvasni.

Az unión kívülieknek a leírás abban is segítséget nyújt, hogy ők mely országokba léphetnek be korlátozások nélkül.

Bár az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból hivatalosan még nem zárult le, a térképen a szigetországgal kapcsolatban nem jelenik meg információ, ahogy az EGT-államokról (Norvégia, Liechtenstein, Izland) és Svájcról sem.

A „Re-open EU” platform részét képezi a Bizottság 2020. május 13-i idegenforgalmi és közlekedési csomagjának, amelynek célja az, hogy helyreállítsa az utazásba vetett bizalmat az EU-ban, illetve segítse az európai turizmus biztonságos újraindítását a szükséges egészségügyi óvintézkedésekkel összhangban. Az új platform, amely mobilbarát változatban (webalapú alkalmazásként) is elérhető lesz, alapvető kiindulási pontként szolgálhat mindenki számára, aki az EU-n belül utazik, mivel egy helyen gyűjti össze a Bizottságtól és a tagállamoktól származó naprakész információkat. A felhasználók interaktív térkép segítségével böngészhetik az egyes uniós tagállamokra vonatkozó országspecifikus információkat, aktuális híreket és tanácsokat. A platform könnyen elérhető alkalmazáson vagy weboldalon keresztül, és az EU 24 hivatalos nyelvén áll rendelkezésre.

A platform tájékoztatást ad a támogatói utalványrendszerekről is, amelyek keretében a fogyasztók azzal támogathatják kedvenc szállodáikat vagy éttermeiket, hogy az újranyitás után beváltható utalványt vásárolnak egy jövőbeli tartózkodásra vagy étkezésre, így támogatva az európai vendéglátóipari ágazatot a korlátozások feloldásáig és a határok újbóli megnyitásáig. A támogatói utalványok abban segítik a vállalkozásokat, hogy később nyújtandó szolgáltatások értékesítésével hidalják át a bevételek kiesését. Az ügyfél által befizetett összeg közvetlenül a szolgáltatóhoz kerül. A honlap létrehozásával a Bizottság segíteni szeretné az érintett vállalkozások és az erre nyitott ügyfelek jobb összekapcsolását, különösen a külföldi utazások esetében.

Európa digitális kulturális platformja, az Europeana elindítja a Discovering Europe elnevezésű honlapot, amely az Európa legfőbb nevezetességeit ábrázoló műalkotásokat és fényképeket gyűjti össze. Emellett az Europeana Pro platformon online turisztikai fórum jön létre a kulturális örökséggel foglalkozó szakemberek számára az EU-n belüli turizmust támogató kezdeményezések megismeréséhez.

Legfrissebb