Hegyi-Karabah - Azonnali tűzszünetre szólított fel az orosz, az amerikai és a francia külügyminiszter

  • glóbusz
  • 2020.10.06
    11:01
  • MTI
Közös nyilatkozatban szólította fel azonnali tűzszünetre a Hegyi-Karabah birtoklásáért hadban álló Örményországot és Azerbajdzsánt hétfőn Oroszország, az Egyesült Államok és Franciaország külügyminisztere. Hasonlóképpen nyilatkozott Vlagyimir Putyin orosz elnök az örmény hivatali partnerével, Nikol Pasinjánnal lefolytatott telefonbeszélgetése során.

Az orosz diplomáciai tárca által közreadott dokumentum szerint Szergej Lavrov, Mike Pompeo és Jean-Yves Le Drian, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportjában társelnök Oroszország, az Egyesült Államok és Franciaország képviseletében "a leghatározottabban elítéli az erőszak példátlan és veszélyes eszkalációját" a hegyi-karabahi konfliktusövezetben és annak határain kívül.

A három tárcavezető hangsúlyozta, hogy a demarkációs vonal mentén és a két ország területén lévő polgári célpontok elleni támadások, és ezeknek az aránytalansága "elfogadhatatlan fenyegetést jelentenek a térség stabilitása számára". A miniszterek a hegyi-karabahi konfliktusban minszki csoport három társelnök-országa államfőjének október 1-i nyilatkozatára hivatkozva ismételten haladéktalan és feltétel nélküli fegyvernyugvásra szólított fel.

Hangsúlyozták, hogy határozottan eltökéltek az EBESZ és a nemzetközi közösség által rájuk rótt mandátum érvényesítésében és erősíteni fogják együttműködésüket a felekkel, arra szólítva fel őket, hogy haladéktalanul újítsák fel a békefolyamatot.

Putyin Pasinjánnal tárgyalva ismételten a harci cselekmények azonnali beszűntetésére szólított fel a Kreml sajtószolgálata szerint. Az örmény elnök a konfliktus szeptember 27-én elkezdődött újbóli fellángolását követően immár negyedszer telefonált Moszkvába.

A nap folyamán korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírólnak kijelentette, hogy Putyin "szükség esetén" kész tárgyalni Ilham Aliyev azeri és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is a konfliktus rendezéséről.