Borrell: az EU-nak valódi biztonságteremtő szerepet kell vállalnia

  • unió
  • 2020.11.23
    11:27
  • MTI
Mivel az Európai Unió tagállamainak feladata állampolgáraik védelme, az uniónak valódi biztonságteremtő szerepet kell vállalnia - jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő pénteken.

Borrell, az uniós tagországok védelmi minisztereinek videókonferenciáját követően tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az EU nem rendelkezik valamennyi szükséges katonai képességgel feladatainak teljesítéséhez.

"Az európai védelmi képesség széttagoltsággal küzd, párhuzamosságok jellemzik, valamint elégtelen a tagállami operatív elkötelezettség" - fogalmazott.
Tájékoztatása szerint a szakminiszterek tanácskozásuk alkalmával áttekintették, miként képes az Európai Unió erősebb biztonságteremtő szerepet válni és jobban felkészülni a jövő kihívásaira. Egyetértettek abban, hogy a tagállamoknak összehangoltan kell dolgozniuk egy jól felkészült, modern és közös biztonság- és védelempolitika kialakításán.

Elmondta, a szakminiszterek az operatív képeségek javítása mellett érveltek egyebek mellett a kiberfenyegetésekre adandó közös válaszlépéseket érintően, illetve, hogy lehetővé váljon a csapatok gyors, valamint fizikai és adminisztratív akadályoktól mentes áttelepítése oda, ahol azokra a legnagyobb szükség van. Szavai szerint az Európai Bizottság több mint száz konkrét együttműködési lehetőséget azonosított egyebek mellett a képességfejlesztés, a kutatás és technológia területén.
A főképviselő kijelentette, az uniónak konkrét célkitűzéseket kell megfogalmaznia arra vonatkozóan, hogy miként kíván felkészülni és fellépni a várható kihívásokkal és fenyegetésekkel szemben. Az unió "stratégiai iránytűje" jelenleg négy munkaterületre összpontosít. Ezek között Borrell a kríziskezelést, az ellenállóképesség fokozását, a képességfejlesztést, valamint a partnerségek erősítését említette.

Az uniós költségvetés és a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó alap egyelőre meghiúsult elfogadásával összefüggésben feltett kérdésre válaszolva a főképviselő azt mondta: biztos abban, hogy az Európai Unió Tanácsa soros német elnökségének sikerül kompromisszumos megállapodást találni.
"Biztos vagyok abban, hogy a Tanácsban megállapodás születik. Európának, az európai védelemnek szüksége van ezekre az erőforrásokra" - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.