Az Európai Néppárt Politikai Közgyűlése a koronavírus-járvány negatív hatásaira figyelmeztetett

  • politika
  • 2021.02.02
    10:33
  • MTI
Az Európai Néppárt (EPP) Politikai Közgyűlése hétfőn videókonferencia keretében tartott ülésén a koronavírus-járvány okozta válság negatív hatásaira figyelmeztetett, és a transzatlanti kapcsolatok erősítésének fontosságát hangsúlyozta.

Az online tartott megbeszélést követően kiadott közlemény szerint az EPP Politikai Közgyűlése a koronavírus-járvány kapcsán a szolidaritás szükségességére hívta fel a figyelmet a válság leküzdésének sikere érdekében.

A résztvevők hangsúlyozták: el kell kerülni az oltóanyagok kisajátítását, biztosítani kell a vakcinák gyors bevezetését és fokozni kell az oltóanyagokat érintő hamis hírek elleni küzdelmet.

Az EPP Politikai Közgyűlése a Transzatlanti partnerség élénkítése címmel fogadott el állásfoglalást, melyben leszögezte: az EPP szilárdan kiáll az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti transzatlanti partnerség mellett.

"A globális rend alapkövét jelentő partnerség a közös biztonságot garantálja. A partnerség a globális jólét motorja, a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság egyetemes értékeinek védelmezője"

- írták.

A politikai közgyűlés továbbá támogatását fejezte ki Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusnak a "demokratikus és átlátható Oroszország kiépítéséért folytatott harcában". A közgyűlés az ellenzéki vezető és a "Putyin rezsimje elleni tüntetések során őrizetbe vettek" azonnali szabadon bocsátására szólított fel.

"Az EPP kiáll a korrupt rezsim ellen utcára vonult orosz nép mellett" - fogalmazott közleményében Európai Néppárt Politikai Közgyűlése.
A közgyűlés tagjai végezetül felszólították Azerbajdzsánt, hogy gyorsítsa fel az ősz folyamán zajlott hegyi-karabahi konfliktusban elfogott civilek, hadifoglyok és a harcokban meghaltak cseréjét, illetve a jogtalanul fogva tartottak azonnali szabadon bocsátását. Arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy tartsa szem előtt ezt a fontos humanitárius kérdést az Azerbajdzsánnal fennálló jelenlegi és jövőbeni kapcsolatainak alakításában, továbbá arra szólították fel az Európai Parlamentet, hogy sürgősen tartson vitát a hegyi-karabahi konfliktusról.