Lezárult az uniós Covid-igazolványokról szóló jogalkotási folyamat

  • glóbusz
  • 2021.06.14
    15:55
  • MTI
Lezárult az európai uniós digitális Covid-igazolványokról szóló jogalkotási folyamat, amelynek célja az EU-n belüli biztonságos és szabad mozgás megkönnyítése a koronavírus-járvány alatt - jelentette be hétfőn közös közleményben az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a Tanács.

A három uniós testület vezetője által hétfőn hivatalosan is aláírt rendelet július 1-től lép érvénybe.

A Covid-igazolvány bárkinek ingyen kiállítható lesz az EU összes nyelvén, magában foglalja az oltásra, tesztelésre és gyógyultságra vonatkozó adatokat, biztonságos lesz, és egy digitálisan aláírt QR-kódot tartalmaz. A rendelet előírja, hogy tagállamoknak tartózkodniuk kell attól, hogy az igazolvány birtokosaival szemben további utazási korlátozásokat vezessenek be, eltekintve a népegészség védelméhez szükséges és arányos korlátozásoktól.

Az Európai Bizottság azt is bejelentette, hogy 100 millió eurót mozgósít az úgynevezett Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből, hogy ezzel a tagállamok megfizethető teszteket biztosíthassanak a polgároknak.

Bocskor Andrea és Schaller-Baross Ernő, a Fidesz uniós parlamenti képviselői az MTI-nek eljuttatott közleményükben azt írták, hogy az Európai Bizottsághoz fordultak, amiért a Covid-igazolvány területi hatályából kifolyólag hátrányos helyzetbe hozza azokat a diákokat, akik Európában, de nem uniós tagállamban kívánnak tanulni.

A Fidesz képviselői arra kérnek választ az Európai Bizottságtól, hogy szándékában áll-e olyan országokba utazó hallgatók mobilitását elősegíteni, amelyek nem tartoznak az EU oltási rendszerébe. "A bizottságnak világossá kell tennie: miként kívánja biztosítani azt, hogy ezeket a diákokat ne érje hátrány" - húzták alá.

A képviselők rámutattak, hogy a magyar kormány intézkedéseinek köszönhetően már teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a koronavírus ellen beoltott magyar állampolgárok a szomszédos Ukrajnába, Szerbiába, Romániába és Szlovákiába, viszont még bizonytalan azon diákok helyzete, akik más, nem uniós tagállamban szeretnének tanulni vagy partnerországokból érkeznek.