Nem lesz sétagalopp az előttünk álló időszak

Újabb menekültáradat érkezhet az unióba, miközben a koronavírus negyedik hulláma már a kanyarból kacsintgat. Vélemény.

Hamarosan újabb menekültáradat érheti el Magyarországot. Az afgán konfliktus elől menekülők nagy része nyugatra vágyik. Ez nem kérdés, hisz ki akar a saríát bevezetni kívánó tálib vezetés alatt élni? A cikk írásának pillanatában a híradások még a repülőkre felkapaszkodó (és azokról leeső) emberekről szólnak, ám ha előre tekintünk, biztosak lehetünk abban, hogy nemsokára, -talán néhány héten belül-, közelebbi kapcsolatba kerülünk a menekültekkel. Akinek nem jutott hely a gépek egyikén, előbb-utóbb útra kel, és el fogja érni az unió, és egyben Magyarország déli határát. Sokmillió lesz köztük a valódi, afgán menekült. De talán még több, aki csak annak mondja majd magát.

Az Európai Unió figyelme 2015 után ismét a bevándorlókra irányul majd, energiáit és vitáit ez fogja lekötni, miközben az Egyesült Államok, Oroszország, és Kína röhög a markában, hogy az öreg kontinens erre figyel majd, és gyengül. (Ha tippelnem kéne, Törökország ismét zsarolni fogja az uniót a menekültek visszatartásával, mi pedig fizetni fogunk.) Röviden: úgy tűnik Európa megint csak megszívni tudja ezt. Hogy „még szebb és jobb” legyen, lobogtatják már, hogy a kanyarban jár a koronavírus negyedik hulláma. Ez újabb megszorításokkal, gazdasági visszaesésekkel, és az egészségügy megterhelésével kecsegtet.

Magyarország egy kis csónak a nagyhatalmak óceánjának játszóterén, de nem hátrány, ha a viharban van egy erős kormányosunk, aki tudja mi történik, és tudja merre van előre, mert jelenleg úgy tűnik: igencsak fel kell kötni a gatyát, hisz nehéz időszaknak nézünk elébe.

Afganisztánban pedig mi várható a demokráciaexport bukása után? Káosz és polgárháború, ami nem pár éven belül fog megoldódni. Szabadpréda lesz, amely fölött a nagyhatalmak elmarakodnak majd, hogy ki töltse be a hatalmi űrt. Mintha csak egy darab föld lenne. Közben pedig emberéletek milliójáról van szó.

A cikk írásának dátuma: 2021. augusztus 18.

Címlapfotó: Freepik/getmilitaryphotos

Legfrissebb