Az EU 700 millió adag oltóanyagot oszt meg a rászoruló országokkal 2022-ben

Az Európai Unió a koronavírus-járvány elleni küzdelem jegyében 700 millió adagnyi oltóanyag megosztását ígérte az arra rászoruló országokkal 2022 közepéig, és jó úton halad, afelé, hogy ezen ígéretét teljesítése - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön.

Ursula von der Leyen közleményében leszögezte: az EU túlteljesítette az oltóanyagok megosztására vonatkozóan tavaly kitűzött céljait. Emlékeztetett: az EU azt ígérte ugyanis, hogy 2021 végéig 250 millió adag oltóanyagot oszt meg az alacsony és közepes jövedelmű országokkal, azonban 380 millió adagot osztott meg. Ebből több mint 255 milliót már el is juttattak a fogadó országokba - közölte. Hozzátette: a vakcinák megosztása főként a - rászoruló országok koronavírus elleni vakcinával történő ellátására létrehozott - COVAX-programon keresztül történt.

Az uniós bizottság elnöke kiemelte: az Európai Unió a biztonságos és hatékony vakcinák eddigi legnagyobb adományozója. Ennek ellenére fokozni fogja erőfeszítéseit Afrika támogatására, ahol a beoltottak aránya alacsonyabb, mint a világ más részein - mondta.

"Csak akkor tudjuk ellenőrzés alatt tartani a járványt, ha a világ minden sarkában harcolunk ellene" - tette hozzá Ursula von der Leyen.