Sassoli EP-elnökre emlékeznek az uniós parlamenti képviselők a jövő heti plenáris ülésen

  • unió
  • 2022.01.12
    12:34
  • MTI
Megemlékezést tart az Európai Parlament (EP) a jövő héten Strasbourgban esedékes plenáris ülésének megnyitásakor a kedden elhunyt David Sassoli EP-elnök emlékére - jelentette be közleményben az uniós parlament.

A tájékoztatás szerint David Sassolit Rómában, az önkormányzati palota Protomoteca termében ravatalozzák fel január 13-án 10-18 óra között. A temetési szertartást másnap délben tartják a Santa Maria degli Angeli-bazilikában.

Az Európai Parlament eljárási szabályzatának vonatkozó cikke alapján az új elnök megválasztásáig átmenetileg az intézmény első alelnöke tölti be az elnöki posztot.

Az EP eredetileg is úgy tervezte, hogy az ötéves EP-ciklus félidejében szokásos tisztújítást a jövő heti plenáris ülés keretében tartják meg. Az új elnök megválasztására - a Sassoli halála előtti terveknek megfelelően - jövő kedden kerül sor Strasbourgban. Az elnök megválasztása után az EP új alelnököket és a képviselőket közvetlenül érintő hivatali és pénzügyi kérdések kezelésért felelős kvesztorokat is választ a 9. parlamenti ciklus második felére.

David Sassoli kedden hajnalban, súlyos betegség következtében, 65 éves korában hunyt el az olaszországi Avianóban, ahol december 26. óta kórházban kezelték. Sassoli 2009 óta volt az Európai Parlament képviselője, 2019 júliusa óta pedig elnöke.

Az uniós parlamenti közlemény felidézte: Sassoli az Európai Unió hosszú távú, hétéves költségvetése és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő eszköz elfogadásában kulcsszerepet játszott. Példát mutatott akkor, amikor a járvány kezdetekor megnyitotta az EP épületeit az erőszak áldozatául esett nőket segítő jótékonysági szervezetek előtt, amelyek szállást és ellátást biztosítottak a rászorultaknak. Sassoli arra törekedett, hogy az általa vezetett intézmény okuljon a járványból, ezért a parlamenti demokrácia átgondolását és megerősítését célzó vitafolyamatot indított el - írták a közleményben.

Legfrissebb