Ukrajnai háború - Borrell: Európának önálló védelemmel kell rendelkeznie biztonsága szavatolására

  • politika
  • 2022.03.09
    13:23
  • MTI
Európának a NATO-t kiegészítő, önálló védelemmel kell rendelkeznie a biztonság növelése és szavatolása érdekében - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán.

Az Európa biztonsági helyzetről Kaja Kallas észt miniszterelnök részvételével folytatott EP-vitában Borrell úgy fogalmazott: "noha nem szeretjük a háborút, gondolnunk kell arra, hogy mások annak megindításán gondolkodhatnak".

Hangsúlyozta, az uniónak olyan kapacitásokkal rendelkeznie, amelyek növelik az európai védelmet az EU-szerződésekben rögzített kötelezettség szellemében. Közölte: az Európai Uniónak késznek kell lennie arra, hogy megfizesse saját, Oroszországgal szemben bevezetett szankciós intézkedéseinek az árát. Véleménye szerint a másik alternatíva a háború.

Hangoztatta: Ukrajna megtámadásával és Kijev bombázásával új korszak kezdődött. Európának azonnali válaszokat kell találnia a megváltozott helyzetre. Szavai szerint az uniónak egyebek mellett el kell vágnia azt az energetikai köldökzsinórt, amellyel Oroszországhoz van láncolva. Azt mondta: első lépésként a lakosságnak alacsonyabbra kell állítania a fűtést azért, hogy csökkenjen a gázfogyasztás, és az EU ne finanszírozza tovább az Ukrajna elleni háborút. Kijelentette továbbá: fel kell lépni a dezinformációval szemben. Európának hallatnia kell a hangját annak érdekében, hogy mindenki megtudja, mi történik Ukrajnában.

"Kötelességünk, hogy a valós információkat hozzáférhetővé tegyük" - fogalmazott az uniós főképviselő.
Kaja Kallas észt miniszterelnök beszédében azt hangoztatta, hogy "Vlagyimir Putyin orosz elnök háborúja" megfosztja az orosz népet a valós információktól.

"Feladatunk, hogy megtörjük a hazugságot annak érdekében, hogy megnyerjük az igazságért folytatott harcot" - fogalmazott.

Kiemelte, a háború bizonytalanságot keltett az európai kontinensen, amelyet követően nem lehet visszatérni a korábban megszokott világrendhez. Véleménye szerint Európának el kell érnie a teljes energiafüggetlenséget Oroszországtól, az ukrán energiahálózatot pedig szinkronizálni kell az európai hálózatokkal. Emellett a kontinentális biztonság megerősítésének érdekében szorosabban kell együttműködni a NATO-val - mondta. Fogalmazása szerint az erősebb európai védelem bölcsebb védekezést és fokozott védelmi költségvetést jelent. Erősíteni tehát kell a mobilitást a gyorsabb reagálás érdekében, valamint a legmodernebb védelmi eszközökkel kell rendelkezni - közölte Kallas.

Hangoztatta: Európa érdeke, hogy Ukrajna stabil legyen, fellendüljön, és alapjait a jogállamiságra helyezze. Véleménye szerint Európa erkölcsi kötelessége, hogy Ukrajnának európai jövőt biztosítson. Az észt miniszterelnök végezetül reményét fejezte ki, hogy létezik egy stabil és demokratikus Oroszország, melyet a jogállamiság irányít, és tiszteletben tartja a szomszédait.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője a vita során elmondott beszédében kiemelte: Magyarország elfogadhatatlannak tartja Oroszország katonai agresszióját, és elkötelezett a béke helyreállítása mellett.

"Meg kell akadályozni, hogy a háború Ukrajnán túlra terjedjen. Minden olyan lépést el kell kerülnünk, amely belerángatná hazánkat a háborúba, vagy veszélybe sodorná a magyar emberek biztonságát" - fogalmazott.

Kijelentette: nem szabad engedni, hogy a háború árát a magyar emberek fizessék meg. Ezért Magyarország minden, a magyar ellátásbiztonságot veszélyeztető intézkedést ellenez.

Kiemelte továbbá: Magyarország egyik legnagyobb humanitárius akciója zajlik. A mára közel 180 ezer menekültön egy emberként segít az ország, érkezzenek Ukrajna bármely részéről - mondta.

"Minden szónak ereje van, háborús helyzetben akár egy rossz mondattal is bajt lehet okozni. Felkérem az ellenzéket és a magyar baloldal összes EP-képviselőjét, hogy tartózkodjanak a hazugságoktól, és kijelentéseikkel ne veszélyeztessék a magyarok békéjét és biztonságát határon innen vagy túl" - tette hozzá Gál Kinga.