Helyettes államtitkár: az iskolaszerek mind biztonságosak

Az iskolaszerek mind biztonságosak, a fogyasztóvédelmi hatóság nem talált "jogsértő terméket" közelmúltban lezárult vizsgálatai során - közölte az Igazságügyi Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára szerdán Debrecenben.

Kupecki Nóra a nagyerdei Aquaticum strandon tartott sajtótájékoztatón arról is beszámolt, hogy szintén lezárult a strandok és aquaparkok fogyasztóvédelmi vizsgálata, amelynek keretében 178 helyszínen 937 eszközt - csúszdákat, vízibicikliket, ugrálóvárakat - vizsgáltak.

Hozzátette: súlyos jogsértést sehol nem tártak fel, a hármas skálán legalacsonyabb biztonsági besorolású eszközök 11 százalékánál találtak valamilyen kifogást, ez az arány egy éve még 13 százalék volt.

Elmondta, hogy a vendéglátóhelyek fogyasztóvédelmi ellenőrzése még folyamatban van, az eddigi adatok szerint "34 százalék a kifogásolási arány".

Kupecki Nóra emlékeztetett arra, hogy a fogyasztóvédelem irányítása az Igazságügyi Minisztériumhoz került ebben a kormányzati ciklusban.

A fogyasztóvédelmi politika négy területre fókuszál: a digitális fogyasztóvédelem területének megerősítése, az állami szervek közötti együttműködés és egységes joggyakorlat kialakításának támogatása, a gyermekvédelem kérdésköre és a fogyasztóvédelem mindenki számára elérhetővé tétele - mondta a helyettes államtitkár.

Kiemelte a tájékoztatás fontosságát, hogy a fogyasztóvédelem eljusson az emberekhez, és a társadalomban meggyökeresedjen a fogyasztóvédelmi tudatosság.