Európai akkumulátor-alap indul 500 millió eurós keretösszeggel

Az európai akkumulátor-alapanyag ellátási lánc kialakítását célzó alap létrehozásáról döntött az EIT InnoEnergy és az európai magántőke- és kockázati tőkebefektető vállalat, a Demeter Investment Managers. A forrás induló keretösszege 500 millió euró lesz - közölte csütörtökön az MTI-vel EIT InnoEnergy HUB.

A közlemény azt írja: az alap létrehozását az akkumulátorok iránti ugrásszerűen növekvő európai kereslet indokolja, mivel jelentős hiányosságok mutatkoznak az EU akkumulátor-alapanyag ellátási láncának kitermelési oldalán (bányászat, feldolgozás). Kiemelték: a kritikus nyersanyagokról szóló uniós törvény (CRMA) követelményeivel összhangban - amelyek elsődleges célja a külföldi beszállítóktól való túlzott uniós függőség csökkentése - az alap a hazai kapacitások növelését támogatja. Ebben olyan stratégiai fontosságú akkumulátor-alapanyagokra fókuszál, mint a lítium, a nikkel, a kobalt, a mangán és a grafit.

Közölték: a Demeter alapkezelőként és vegyesvállalati partnerként, a zöld technológiák és az infrastruktúra területén szerzett tapasztalataira támaszkodva vesz részt a projektben.

Hangsúlyozták: az EBA Alapból származó befektetések legalább 70 százalékát olyan projektekre fordítják majd, amelyek növelik az EU bányászatból, feldolgozásból, finomításból és újrahasznosításból származó hazai termelését. A fennmaradó 30 százalékot az EU nyersanyag-partnerségi országaiból, például Kanadából, Namíbiából és Argentínából származó nyersanyagellátás növelésére különítik el. Az EBA Alap abban kívánja támogatni a projekteket, hogy megfeleljenek a legszigorúbb környezetvédelmi szabványoknak.

Az EIT InnoEnergy az energetikai átmenet megvalósításán dolgozik és a fenntartható energetikai fejlesztések vezető innovációs központja. A zöld megállapodás felgyorsításához, Európa szén-dioxid-mentesítési és újraiparosítási céljainak megvalósításához szükséges technológiát, üzleti modellinnovációt és készségeket kínál, miközben az energiabiztonságot is javítja.

A Demeter Investment Managers az energetikai és ökológiai átállás területén a kockázati tőke, a magántőke és az infrastrukturális befektetések egyik európai szakértője. Alapjai 1 és 50 millió euró közötti összegeket fektetnek be, hogy támogassák az ágazatban működő vállalatokat fejlődésük valamennyi szakaszában, ugyanúgy segítik az innovatív start-upokat, mint a kis- és középvállalkozásokat vagy az infrastrukturális projekteket.

Legfrissebb