Átadták Magyarország első naperőművel kombinált Vanadium-redox flow alapú hibrid villamosenergiatárolóját Öskün

  • gazdaság
  • 2024.06.05
    14:17
  • sajtóközlemény
Az Ideona Zrt. a Pannon Egyetemmel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomány Egyetemmel partnerségben, konzorciumvezetőként pályázott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett „Karbonmentes, többlet villamos energia innovatív elektrokémiai árolását elősegítő fejlesztések megvalósítása” pályázatára, melynek köszönhetően Közép-Európában elsőként helyezi üzembe hibrid erőművét.

A most átadott energiatároló berendezés 7 darab 20 lábas konténeregységből áll, és összesen 250 kW névleges teljesítményű, 6 órás tárolási idővel rendelkező 1500 kWh (kilowattórás) kapacitású, mellyel jelenleg a hazánkban található legnagyobb flow-
technológiás energiatároló berendezés. A projekt lehetővé teszi a megújuló energia felhasználásának maximalizálását, miközben rendszerszintű szolgáltatások biztosítására is képes egyidejűleg.

Az ünnepélyes átadó eseményen részt vett Steiner Attila, energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár, valamint Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és Dr. Mihalovics Péter, az Ideona Zrt. igazgatóságának elnöke, továbbá Dr. Kaderják Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem képviseletében, valamint Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja.

 Dr. Kaderják Péter, Ovádi Péter, Steiner Attila, Dr. Mihalovics Péter, Csillag Zsolt Dr. Kaderják Péter, Ovádi Péter, Steiner Attila, Dr. Mihalovics Péter, Csillag Zsolt

Az átadott hibrid erőmű egyedülálló a hazai piacon, ugyanis a vanádium-redox flow akkumulátor a jelen pillanatban elterjedt lítium-ionos rendszerekhez képest sokkal hosszabb ideig - jelen esetben 6 órás kitárolási idővel rendelkezik. Az erőmű ezáltal képes a napközbeni többlet energiát a reggeli és esti órákra raktározni és leadni, amikor sokkal nagyobb a lakosság energiafogyasztási igénye.

További előnye, hogy az elektrolit-folyadék - mely a technológiai megoldás alapját képezi – élettartama lényegesen hosszabb, mint a lítium-ion alapú tárolóké. A flow technológia fenntarthatósági szempontból egy valóban zöld megoldást jelent, ugyanis az elektrolit folyadék degradációja közel 0% évente, így a tároló rendszeres karbantartása mellett akár 25 éven túl is képes működni.

Steiner Attila, energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár az eseményen tartott beszédében kiemelte, hogy az Ideona Zrt. fejlesztése kiválóan illeszkedik a magyar kormány zöldstratégiájába, amelyben kiemelt szerepet kapnak az olyan innovatív üzleti modellek, amik egyszerre fordítanak figyelmet a környezettudatos energiatermelésre, valamint a megtermelt villamosenergia még hatékonyabb eltárolására. Az államtitkár hozzátette, az Energiaügyi Minisztérium a jövőben egy 62 milliárd forintos pályázati konstrukció keretében fogja támogatni az ilyen típusú beruházásokhoz hasonló fejlesztéseket Magyarországon, ezzel is erősítve a zöld gazdasági szektort.

Dr. Mihalovics Péter, az Ideona Zrt. igazgatóságának elnöke.Dr. Mihalovics Péter, az Ideona Zrt. igazgatóságának elnöke.

„A projekt célja, hogy demonstráljuk a Vanadium-redox flow alapú akkumulátor előnyeit a konkurens technológiákkal szemben, naperőműhöz integrált modellben, valamint gyakorlatban vizsgáljuk a rendszer stabilizációs képességét. Az Ideona Zrt. stratégiai
célja, hogy az elmúlt időszak napközbeni termelési csúcsoknak köszönhetően bezuhant energiaárakkal, a szabadpiacra termelő naperőművek üzleti modelljeinek tárolóval kombinált, hibrid erőműként történő újra definiálását támogassa”
– mondta el megnyitó
beszédében Dr. Mihalovics Péter, az Ideona Zrt. igazgatóságának elnöke.

Legfrissebb