Kohl búcsúztatása - Tajani: Kohl az európai újjászületésnek szentelte az életét

  • politika
  • 2017.07.01
    12:22
  • MTI
Helmut Kohl az európai újjászületésnek szentelte az életét, az egykori német kancellár a demokrácia és a szabadság védelmezője, a kontinens egységesítésének főszereplője volt - közölte Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke a néhai konzervatív politikus rendkívüli európai gyászszertartásán szombaton Strasbourgban.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a ceremónián hangsúlyozta, hogy Kohl német és európai hazafi volt, aki "európai Németországot akart, nem német Európát".

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor magyar (j2) Mark Rutte holland (b) és Xavier Bettel luxemburgi kormányfő Helmut Kohl néhai német kancellár búcsúztatásán az Európai Parlament strasbourgi épületében 2017. július 1-jén. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi BalázsA Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor magyar (j2) Mark Rutte holland (b) és Xavier Bettel luxemburgi kormányfő Helmut Kohl néhai német kancellár búcsúztatásán az Európai Parlament strasbourgi épületében 2017. július 1-jén. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Az Európai Tanácsot vezető Donald Tusk kiemelte: a volt kancellár "azt kereste, hogy mi köt össze minket", egységes Európára törekedett.

Helmut Kohl az első politikus, akitől nem nemzeti, hanem európai uniós szintű gyászszertartáson vesznek végső búcsút. A rendezvényen Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli.