KSH: januárban felgyorsult a termelői árak emelkedése

Az ipari termelői árak átlagosan 2,2 százalékkal emelkedtek januárban az egy évvel korábbiakhoz képest a decemberi 0,5 százalékos növekedést követően - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi értékesítési árak átlagosan 4,3, ezen belül a feldolgozóipari árak 7,4 százalékkal nőttek a decemberi 3,9 százalékos emelkedést követően. Az emelkedést a kőolajfeldolgozás 34,3 százalékos és a kohászat 7,0 százalékos áremelkedése húzta fel. A járműiparban és a számítástechnikai elektronikai termékek gyártásában 0,1, és 3,4 százalékkal alacsonyabbak voltak a termelői árak, mint tavaly januárban. Az élelmiszeriparban 1,8, a gyógyszergyártásban 3,7, a vegyiparban 6,5 százalékos volt a termelői árak éves emelkedése januárban.

Rendeltetésük szerint az energiaárak 6,6 százalékkal, a beruházási javak 1,8, a fogyasztási cikkek termelői ára 2,7 százalékkal volt januárban magasabb, mint egy éve.

Az ipar export értékesítési árai 1,2 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a feldolgozóipar 1,1 százalékkal tudta emelni exportárait a decemberi alig 0,1 százalékos emelkedés után. A legfőbb exportcikkek, a járművek és a számítástechnikai eszközök és alkatrészek ára 1,7, illetve 0,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbiaktól, a gyógyszerek és vegyi anyagok és termékek exportára viszont 6,9, illetve 1,4 százalékkal emelkedett tavaly januárhoz hasonlítva.