Történelmi hiba volt a Brexit?

  • unió
  • 2017.02.28
    11:20
  • vg.hu
John Major volt brit miniszterelnök szerint "történelmi hiba" volt, hogy a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazáson a többség a kilépésre voksolt.

Az egykori konzervatív párti kormányfő a londoni Királyi Külügyi Intézet - székháza után közkeletű nevén a Chatham House - hallgatósága előtt hétfő este elmondott beszédében kijelentette azt is, hogy a Brexit-párti politikusok "irreális és túlzottan derűlátó jövőképpel hitegetik" a brit népet, a várható akadályokra csak legyintenek, és olyan lehetőségeket vázolnak fel, amelyek túlmennek minden ésszerű várakozáson – írja a világgazdaság.hu cikkében.

A Brexit-párti politikusok szerint az Európai Unión kívüli országok "sorban állnak", hogy kereskedelmi megállapodásokat köthessenek Londonnal. "Ez nagyon csábítóan hangzik, de a nemzetközi tárgyalásokon szerzett saját tapasztalataim alapján kételkedem az ilyen rózsaszínű bizakodásban" - fejtegette Major. Hozzátette: bárki, aki őszintén hisz abban, hogy az Európai Unió mindent megad majd, amire Nagy-Britannia vágyik, és semmiféle árat nem szab cserébe, az "rendkívül naiv".

Erre utalt a múlt héten Jean-Claude Juncker is, az uniós bizottsági elnök szerint Londonnak teljesítenie kell önként vállalt pénzügyi kötelezettségeit. A brit lapok emlékeztetnek rá, hogyMichel Barnier , aki a válást az EU részéről intézi, hatvanmilliárd eurós számlát tervez benyújtani Theresa May kormányfőnek, amikor Nagy-Britannia bejelenti kilépési szándékát, valamikor március második felében.

Major szerint csekély az esélye annak, hogy a kilépési tárgyalások eredményeként elérhető megállapodás ugyanazokat az előnyöket kínálhatja, mint Nagy-Britannia jelenlegi teljes jogú tagsága az EU egységes belső piacán.

John Major ezzel arra utalt, hogy a brit kormány ki akar vonulni az Európai Unió egységes belső piacáról is. Theresa May miniszterelnök hivatalos álláspontja szerint ez azért szükséges, mert ha London érvényesítené a teljes jogú belső piaci tagsághoz szükséges feltételeket, az olyan lenne, mintha Nagy-Britannia ki sem lépett volna az EU-ból. (Közben megkezdődött a harc azokért az uniós intézményekért is, amelyek most még Nagy-Britanniában székelnek.)

Hasonlóan nyilatkozott korábban Tony Blair egykori munkáspárti kormányfőis, aki szerint az EU-tagságról rendezett népszavazáson a választók anélkül szavaztak a kilépésre, hogy tudták volna, mivel jár majd a Brexit, ezért joguk van ahhoz, hogy meggondolják magukat.

A cikk forrása: világgazdaság